
7 tips til din DIY-video!
Vi leverer det meste innen video- og annonseproduksjon.
Likevel forstår vi godt at du vil forsøke selv, så vi har samlet våre viktigste tips for et vellykket resultat.
#1 Planlegg 🗓
Planlegg hva du vil formidle med videoen. Ha temaet klart for deg og bruk det som et kompass gjennom hele prosessen. Pass på at alle som skal være med på produksjonen er enige om hva som skal formidles.
#2 Shot-list 📝
Når du har bestemt hva som skal formidles må du bestemme hvordan det skal formidles. Har du en idé om hvordan sluttproduktet skal se ut? Skriv ned hvordan de forskjellige klippene i filmen skal se ut. Skal subjektet være i midten? Skal scenen være lys eller mørk? Skal kameraet bevege seg?
De forskjellige scenene beskrives og settes opp i rekkefølge. Dette gir deg en god oversikt når du etter hvert skal skru på kameraet og begynne å filme.
#3 Manus 📃
Ikke improviser! Skal det være dialog eller monolog i videoen er manus alfa og omega.
Mange tenker at det er best å være løs og ledig og ikke planlegge for mye, men å planlegge hva som skal sies betyr ikke at dialogen blir stiv og rar. Tvert i mot - ved å ha et manus kan alle være trygge på at det som skal formidles faktisk blir formidlet. I tillegg slipper man vente-ord som “eehh” og “øhhh”. Et manus er heller ikke skrevet i stein; det kan endres og utvikles når man begynner filmingen.
#4 Lys 💡
Riktig lyssetting kan gjøre hele forskjellen! Plasser subjektet ditt der du vil ha det og eksperimenter med å skru av og på forskjellige lamper og lys rundt subjektet.
En klassiker er et såkalt “key-light” som belyser subjektet forfra med vinkel på rundt 45°. I tillegg kan det være lurt med en lampe som belyser subjektet bakfra. Dette lyset kalles “rim-light” fordi hensikten er å belyse kantene på subjektet for å skille det fra bakgrunnen.
#5 Lyd 🔊
Halvparten av en god video er god lyd. Skal du filme noen som forteller om et produkt eller en tjeneste hjelper det ikke at personen er fint lyssatt hvis man ikke hører hva personen sier. I dag finnes det mange eksterne mikrofoner man kan plugge rett i mobilen eller som kan sende lyd trådløst til mobilen eller kameraet.
En “mygg-mic” kan være en god investering hvis det er en monolog man skal ta opp. Plasser myggen ca 20 centimeter under munnen til subjektet og snakk med normalt volum.
#6 Gjenta scenene 🔃
Valgmuligheter er aldri dumt.
Film de forskjellige scenene du har i shot-listen flere ganger. I hvert opptak vil det være små variasjoner som i sluttproduktet kan bety mye. Her vil du også takke deg selv for at du lagde et manus! Hvis det sies flere replikker i samme scene kan du også sette sammen de beste replikkene og dermed få det best mulige klippet.
#7 Ferdig er bedre enn perfekt! ✅
Når du har satt sammen scenene dine kan du la prosjektet ligge et døgn eller to. Når du åpner det igjen vil du umiddelbart se ting du vil gjøre annerledes - fiks disse tingene, men ikke dvel for mye.
Når prosjektet er ferdig er det på tide å publisere. Du vil alltid finne småting du vil plukke på. Mitt tips er at du lar småtingene gå, publiserer videoen og skriver resten på læringskontoen for neste video du skal lage.
Lurer du på noe mer?
Skal du i gang med en video eller sliter du med lyssetting?
Klikk på kontakt oss og slå på tråden eller send en mail - vi hjelper gjerne! Det er selvfølgelig kostnadsfritt.